Warré úl 1, příprava nástavku

Čtvrtým rokem strkám rypák do včel. Nejdřív to byla naivní romantická představa, pak se mi doma octly úly, pak roj a od tý doby se vezu. Začal jsem s jedním moravským univerzálem a čímsi taky 39x24 na studenou stavbu. Protože jeden univerzál je málo a v těch podivnejch úlech mi všecky včely akorát umřely, vyrobil jsem si masivní nástavkové demo na Adamcovu míru. Za tu dobu jsem si u včelaření vyvinul několik základních poznatků: Včelaření je taková zvířátková terapie, akorát místo letargickýho retrievera máte několik tisíc bzučících bodajících náladových bestií, co lezou za vestu a do fousů a tam uplatňujou žihadla. Poznatek č. 2: když budete svině, můžete se obohacovat na úkor včel. Poznatek č. 3: úl se dá pořád tunit. Poznatek č. 4: Péče o rámky je pruda. A krmení taky. A lízt v lednu pro měl je taky otrava. Když si to shrnu, vídím jedno východisko: zbavit se rámků, zimovat na medu a vyladit konstrukci dna.

Zkoušel jsem to bez rámků na klasické míře 39x24 a je to opruz. Zanesená plástev je velká, těžká a trhá se, chce to něco menšího. Doslechl jsem so úlu Warré, vygooglil plány a začal koumat. Vnitřní rozměry nástavku jsou 30 x 30 x 21 cm, nedává se rámek, ale jen horní loučka, kterejch se do jednoho nástavku vejde osm. Dlouho jsem to jen tak nosil v hlavě. Dogma je dělat nástavky šroubovaný. Na něco takovýho jsem ochotnej přistoupit tak na masovou výrobu, pro sebe to budu už z cvičných důvodů dělat na rybinu. Pak jsem to prsknul do CADu.

Modelování má jednu výhodu. Spoustu věcí si rozmyslíte a porovnáte v hlavě v klidu u kafe. Ne všechny nakonec vymodelujete a vyprdenete se i na nějakej render, nebo kótovanej výkres. Jakmile všechno zapdne na své místo, stačí udržet v hlavě pár klíčových rozměrů a zbytek dovodit. Hlavně jsem si ujasnil několik zásad pro celý úl: 

  • Stěny z borovice, přinejhorším ze smrku, dub nebo modřín by asi byl lepší, ale taky těžší a dražší.
  • Vnitřní stěna nehoblovaná, protože propolis.
  • Loučky z jasanu, kvůli pravidelným mezereám se nabízí udělat je se zesílenými okraji na způsob Hofmann rámků. Pak bude nutností drážka kvůli  natavení části mezistěny, nebo spíš zalití voskem. S tim se v CADu opravdu prcat nechci.
  • Vyrobit to bez lepidel a spojovacích materiálů, jen dřevo. Je to řemeslná výzva.

Začali jsme chystat přířez. 

A dělat spoje.

A pak je sesazovat.

Na jeden úl, respektive pro jedno včelstvo jsou potřeba čtyři nástavky, to je 16 desek z borovice 380 x 210 x 40. To je zhruba 0,6 kubíku dřeva v hrubým materiálu a taky skoro 130 dm2 k ručnímu hoblování. To není zas tak moc a s nabroušenym a dobře seřízenym vercajkem to je ve dvou lidech za chvíli. Zaříznutí na čistou míru si dělám elekrickou pokoskou a stolní cirkulí,  unplugged vocaď pocaď, nemusím strávit zbytek mládí jenom taháním pily. Ty čtyři nástavky, to je taky 48 rybinových čepů a 48 zádlabů, které dohromady dávají 400 styčných ploch, které musíte vytvořit, začistit věnovat jim tu větší onde menší pozornost. Krom toho je potřeba vyhoblovat polodrážky pro loučky, úchyty a vrtá mi hlavou falcování. To už nějaký čas zabere a až zase bude na co koukat, určitě se o tom nějak dozvíte.

Czech