Lavice

Občas se věci serou. Něco si nachystáte, třeba všechny suroviny a talířky a mouku a rozpatlaný vajíčko na obalování řízků, nebo si napustíte vanu a pak se vám v ruce podělá klika. Vlastně ne, není to jen klika, něco je s celým zadlabacím zámkem, protože jazýček jaksi zajel, drží se vevnitř a pružina ho ne a ne vytlačit ven. Nehne se. Ok, sundáme kliku, štítek, domluvíme zámku. Sundání kliky je ale problém, protože tam, kde inteligentní člověk dá červíčka, namlátil jakýsi vohnout před několika desítkami let hřebík. Skr, skrz i hranol kliky. Jde ven báječně, proklepnout z jedné strany, šikovně chytit kombinačkama z druhý a pak už jen skřípat zuby a tahat. No tak to bychom měli, vyndáme klíč, odšroubujeme štítek a jdeme konečně najít zdroj problému. Ne. Ze zámku nejde ven klíč, protože kdysi dávno za něj někdo zabral tak šikovně, že ohnul zub, a ten teď šablonou prostě neprojde. Takže jdeme pro vrtačku a snažíme se dál. Když je ten starý krám konečně venku, nedá se opravit a je potřeba najít jiný. Osadit ho a znova se poprat s unikátním systémem připevněním kliky Vohnout 0.1 beta testing. Než za sebou zavřete dveře, jsou to dvě hodiny prcání. V každém malém problému se skrývá jeden velký a vší mocí se dere na světlo. Akustický dojem z celé akce? Luboš a lakatoš hadr.

A proč o tom melu, když nadpis říká něco o lavici? Protože jsem cestou k tomuhle článku musel aktualizovat web. Prostě problémy prvního světa. 

Ta lavice je udělaná z dubu a jasanu. Sedák = masivní deska ručně vyhoblovaná z jednoho kusu. Zespodu jsou tři svlaky, které jí brání v kroucení, skrz svlak i desku samotnou procházejí čepy nohou. Ty jsou na horní straně rozklínované a zahoblované do hladké roviny. Tři svlaky a šest noh plus tři trnože jsem vyrobil z jasanu. Jeden kus dřeva, ruční opracování od kulatiny po finální hranol. Povrch všude nakonec postrašení cidlinou. 

Opěradlo je samostatný kus zavěšeny na zdi. Prasklá jasanová deska je fixována dvěma dubovými hmoždíky a zespodu má klíny, které zajišťují jakýs takýs úhel pro pohodlné opření zad. 

Moc jsem se s tím nepáral.